پیش از آنکه بدانیم کشاورزی هوشمند چگونه میتواند به کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در کشور کمک کند، بهتر است از آمار ضایعات بخش کشاورزی در کشور مطلع باشیم.
آمارضایعات محصولات کشاورزی
آیا میدانستید حدود ۳۰ درصد از ضایعات محصولات کشاورزی در کشور به ضایعات تبدیل میشود؟
آیا میدانستید که این میزان ضایعات معادل حدود ۳۶ میلیون تن محصول کشاورزی است؟
آیا میدانستید با کاهش میزان ضایعات به کمتر از ۴ درصد میتوان غذای ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر را تامین کرد؟
اتفاق بد اینکه واردات محصولات بخش کشاورزی حدود ۱۳.۵ میلیون تن است. این حجم محصولات، بیش ازهفت میلیارد دلار ارز را از کشور خارج می کند. درحالیکه اگر بتوانیم فقط ۵۰ درصد از ضایعات کشاورزی را کاهش دهیم، خروج ارز ناشی از واردات جبران خواهد شد!
اما دلیل این ضایعات کجاست؟
کاشت سنتی، داشت سنتی و برداشت سنتی و توزیع سنتی! در یک کلمه کشاورزی سنتی!
متأسفانه در زمان کاشت، الگوی کشت مناسب با توجه به نیاز بازار وجود ندارد. در زمان رشد محصول به شیوههای هوشمند نگهداری، آبیاری، سمپاشی و غیره کمتر توجه می شود. در زمان برداشت نیز به شیوه سنتی محصولات چیده و بستهبندی میشود. همچنین، از طرفی روش نگهداری، زنجیره و شبکه توزیع درستی برای رساندن به دست مصرف کننده در داخل و خارج از کشور نداریم و محصولات در مسیر رسیدن به دست مشتری تلف می شوند.
از طرفی، بخشی از تلفات محصولات در مسیر رسیدن به دست مصرف کننده ناشی از عمر محدود محصولات کشاورزی است که میشود با بستهبندی درست و روشهای درست حمل و نقل و یا استفاده از صنایع تبدیلی و تکمیلی آن را کاهش داد.
کشاورزی هوشمند
استفاده از مکانیزاسیون، فناورهای روز دنیا و کشاورزی هوشمند در مرحله کاشت، داشت و برداشت میتواند ضایعات را به طور قابل توجهی کاهش داده و به طرز مؤثری امنیت غذایی کشور را افزایش دهد. ایجاد یک الگوی کشت مناسب، زنجیره تأمین و توزیع درست و هوشمند، تلفات را حداقل کرده و نه تنها ضایعات را کاهش میدهد، بلکه برعکس، میتواند در رسیدن به محصول با کیفیت و با حجم بسیار بالاتر مؤثر واقع شود.
در مورد تیم فدک، سازنده دستگاه افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی، بیشتر بدانید.